Menu Sluiten

Deformiteiten

Oorzaken
Een vorm of standafwijkingen van de wervelkolom kan ontstaan door een aangeboren afwijking, een groeistoornis, door veroudering, botontkalking of osteoporose, na een (herstel van) wervelbreuk, een tumor, door een eerdere operatie aan de wervelkolom, een neuromusculaire ziekte of een onbekende oorzaak (idiopathisch).

Symptomen
Patiënten met een vormafwijking van hun wervelkolom kunnen scheef of gebogen staan of een asymmetrische romp hebben. De schouders of het bekken kunnen scheef staan, één van de schouderbladen kan meer afstaan en de borstkas kan er asymmetrisch uitzien. Dit kan pijnklachten geven, maar dat hoeft niet.

Scoliose
Dit is een kromming in de wervelkolom. Wanneer de wervelkolom één kromming heeft wordt er gesproken van een C-bocht. Wanneer er twee krommingen zijn dan wordt er gesproken van een S-bocht. Meestel is de wervelkolom niet alleen zijwaarts gedraaid, maar ook nog gedraaid om de as. Door die draai kan er aan één kant van de rug een bolling van de ribben ontstaan. Dit wordt ook wel een bochel genoemd.

Kyfose
Een wervelkolom heeft van nature enkele krommingen: een kleine holling in de onderrug en een kleine bolling bovenin de rug. Bij kyfose is er sprake van een te sterke bolling van de rug, of wel een te bolle rug.

Lordose
Een wervelkolom heeft van nature enkele krommingen: een kleine holling in de onderrug en een kleine bolling bovenin de rug. Bij lordose is er sprake van een te sterke holling van de rug, of wel een te holle rug.

Behandelmogelijkheden
Niet operatief: afwachten, oefentherapie, een brace, pijn verminderen en bewegen. Bij onvoldoende effect van deze behandeling is een operatie de aangewezen behandeling.

Operatief – Het doel van een operatie is om de rug zo recht mogelijk te maken. Om zo meer stabiliteit te verkrijgen en pijn te reduceren Eenmaal rechter gemaakt wordt een deel van de wervels vastgezet. Dit heet spondylodese.
Als de wervelkolom te stijf is, kan de wervelkolomchirurg de rug niet rechter maken door deze alleen maar te buigen. Dan moet uit één of meerdere wervels een zogenaamde wig worden verwijderd, een zogenaamde osteomie, voordat de rug rechter kan worden gezet.

Afspraak maken

Polikliniek Orthopedie Volwassenen
Telefoonnummer: 020 566 25 51
Bereikbaar: maandag tot en met vrijdag van 08:30 – 16:00u.
Vragen kunt u e-mailen naar polikliniek@amsterdam-orthopedie.nl

Polikliniek Orthopedie Kinderen
Telefoonnummer: 020 566 80 00
Bereikbaar: maandag tot en met donderdag van 08:30 – 14:00u.
Vragen kunt u e-mailen naar kinderorthopedie@amsterdam-orthopedie.nl

Verwijzer?

Huisarts
Alle reguliere huisartsverwijzingen kunt u indienen via Zorgdomein.

Medisch specialisten en andere zorgprofessionals
Voor verwijzingen naar de afdeling Orthopedie van het Amsterdam UMC kunt u ook gebruikmaken van het algemeen verwijsformulier van het Amsterdam UMC – locatie AMC.

Intercollegiaal overleg
Neemt u contact op met het secretariaat (staf) Orthopedie:
Telefoonnummer: 020 566 26 72
Bereikbaar: maandag tot en met donderdag van 08:00 – 16:30u.
Per e-mail: info@amsterdam-orthopedie.nl