Menu Sluiten

Wervelkolomchirurgie

De zorg rondom de stabiliteit en mobiliteit van de rug of wervelkolom is het specifieke gebied van de orthopedisch chirurg die gespecialiseerd is in wervelkolomchirurgie. Dit specialisme heeft betrekking op vorm en standsafwijkingen, ook wel deformiteiten; ongevalletsels waaronder fracturen; goedaardige en kwaadaardige tumoren; infecties en veranderingen die ontstaan door veroudering of degeneratie. Sinds 2018 is wervelkolomchirurgie een speerpunt van de afdeling Orthopedie en Sportgeneeskunde van het Amsterdam UMC.

Onze zorg
De zorg binnen het Amsterdam UMC richt zich voornamelijk op patiënten met deformiteiten aan de wervelkolom, neuromusculaire scoliose en aangeboren wervelkolomafwijkingen in het bijzonder. Maar ook de behandeling van bottumoren en uitzaaiingen (metastasen) van de wervelkolom behoort tot ons zorgaanbod. Naast de infecties en wervelfracturen, die wij ook behandelen. Binnen het Amsterdam UMC hebben we geen zorgprogramma’s voor reguliere veroudering van de rug of wervelkolom.

Deformiteiten (standsafwijkingen)
Zo’n 85% van de scoliosepatiënten heeft een zogenaamde idiopathische scoliose. Dit type standsafwijking wordt vaak gezien bij relatief gezonde pubers. 15% procent heeft een scoliose ten gevolge van een neuromusculaire aandoening. Nog zeldzamer is de groep scoliosepatiënten met een congenitale of aangeboren vorm. Hierbij is de wervelkolom niet goed aangelegd en kan er door het missen van werveldelen scheefstand ontstaan. In het Amsterdam UMC richten wij onze zorg met name op de laatste twee groepen. Vaak zijn deze patiënten jonge kinderen.
Voor de behandeling van posttraumatische standsafwijkingen, ten gevolge van een wervelfractuur, kunt u ook bij ons terecht.

Multidisciplinaire zorg
Voor de hoogcomplexe en laagfrequente wervelkolomchirurgie, die betrekking heeft op het herstellen van een neuromusculaire scoliose, wordt er multidisciplinair samengewerkt met onder meer kinderartsen, neurologen, revalidatieartsen en IC-artsen. De diagnose wordt samen met een revalidatie-arts gesteld. En er is volop aandacht voor een goede voorbereiding op de operatie. Een kinderarts en kinderanesthesist zijn betrokken bij dit pre-operatieve traject, een kinder-IC-arts voor het post-operatieve traject en een klinisch neurofysioloog monitort de zenuwen tijdens de operatie. In het multidisciplinaire overleg (MDO) Scoliose gaan we met elkaar in overleg en starten we pas met een operatie als alle betrokken specialisten hiervoor groenlicht geven.

Tumoren
De afdeling Orthopedie en Sportgeneeskunde behandelt tumoren van de wervelkolom. Zowel goedaardige als kwaadaardige tumoren, en zowel primaire bottumoren alsook botmetastasen.
Gezien het feit dat tumoren in de wervelkolom zich kunnen presenteren met neurologische uitval is dit zorg, waarin wij onze krachten bundelen met de neurochirurgie. Afhankelijk van de mate van zenuwuitval of stabiliteit, nemen de neurochirurgen of de wervelkolomchirurgen het voortouw. Veelal is het een behandeltraject, waarin wij nauw samen optrekken.

Infecties
Ook de behandeling van discitis – een ontsteking van de tussenwervelschijven door een bacteriële infectie – heeft plek gekregen binnen het multidisciplinaire team van het Amsterdam UMC. Voor minder frequent voorkomende infectieziekten, waarbij de wervelkolom aangedaan kan zijn, zoals tuberculose, zijn er ook behandelmogelijkheden binnen het Amsterdam UMC.

Fracturen
Het Amsterdam UMC is een traumacentrum, waarin de behandeling van wervelfracturen vanzelfsprekend is. Deze taak delen wij samen met de traumachirurgen van het Amsterdam UMC. Voor deze gezamenlijke taak hebben wij het MDO Spine in het leven geroepen. Hierin worden traumapatiënten besproken met onder meer onze wervelkolomchirurgen, traumachirurgen, neurochirurgen, radiotherapeuten en neurologen.

Regionale samenwerking
Wanneer wij u binnen het Amsterdam UMC niet de beste behandeling voor uw bewegingsprobleem kunnen bieden, dan sturen wij u door naar de juiste plek én dokter in de regio. Patiënten met een idiopatische scoliose worden bijvoorbeeld operatief behandeld in het Dijklander Ziekenhuis in Hoorn en het OLVG in Amsterdam.

Spine Netwerk Noord-Holland
De afdeling Orthopedie en Sportgeneeskunde van het Amsterdam UMC heeft een gestructureerde regionale samenwerking met het OLVG en het Dijklander Ziekenhuis in Hoorn. In de praktische zin worden poliklinieken en diensten met elkaar uitgewisseld. Maar ook voor het opleiden van nieuwe wervelkolomchirurgen bundelen zij hun krachten. Als opleiders voor fellows wervelkolomchirurgie verdelen zij hun taken. Het Spine Netwerk Noord-Holland heeft ook een eigen website.

Deformiteiten van de wervelkolom

informatie

De meeste bekende vormafwijking van de wervelkolom is scoliose. Dit is een zijwaartse verkromming van de wervelkolom waarbij meestal ook sprake is van verdraaiing. Een andere vormafwijkingen is kyfose. Deze standafwijking wordt gekenmerkt door een sterk kromgebogen wervelkolom, bijvoorbeeld erg voorovergebogen. Lees hier meer over oorzaken en behandelmogelijkheden van scoliose en kyfose.

Afspraak maken?

Polikliniek Orthopedie Volwassenen
Telefoonnummer: 020 566 25 51
Bereikbaar: maandag tot en met vrijdag van 08:30 – 16:00u.
Vragen kunt u e-mailen naar polikliniek@amsterdam-orthopedie.nl

Polikliniek Orthopedie Kinderen
Telefoonnummer: 020 566 80 00
Bereikbaar: maandag tot en met donderdag van 08:30 – 14:00u.
Vragen kunt u e-mailen naar kinderorthopedie@amsterdam-orthopedie.nl

Verwijzer?

Huisarts
Alle reguliere huisartsverwijzingen kunt u indienen via Zorgdomein.

Medisch specialisten en andere zorgprofessionals
Voor verwijzingen naar de afdeling Orthopedie van het Amsterdam UMC kunt u ook gebruikmaken van het algemeen verwijsformulier van het Amsterdam UMC – locatie AMC.

Intercollegiaal overleg
Neemt u contact op met het secretariaat (staf) Orthopedie:
Telefoonnummer: 020 566 26 72
Bereikbaar: maandag tot en met donderdag van 08:00 – 16:30u.
Per e-mail: info@amsterdam-orthopedie.nl

Patiëntenfolder

operatie aan de wervelkolom

Wordt uw kind binnenkort opgenomen in het ziekenhuis voor een operatie aan de wervelkolom? Deze folder geeft u en uw kind informatie over de operatie en de behandeling na de operatie.

Specialisten wervelkolomchirurgie

Foto prof. dr. Barend van Royen

Prof. dr. B.J. Royen

astadhouder_2024

Drs. A. Stadhouder

avatar_man

Drs. M.C. Altena

diederik_kempen

Dr. D.H.R. Kempen