Reusceltumor van het bot
Een reusceltumor is een goedaardige, maar een lokaal agressieve bottumor. De naam van de tumor verleent de naam aan het feit dat het gezonde bot wordt afgebroken door een bepaald type reuscellen.
Zeldzaam
Een reusceltumor van het bot is erg zeldzaam en vormt slechts 5% van alle bottumoren en ongeveer 20% van alle goedaardige bottumoren. De meeste patiënten krijgen de eerste klachten tussen het 30e en 50e levensjaar en komt iets vaker voor bij vrouwen dan bij mannen.
Reusceltumoren bevinden zich in ongeveer 85% van de patiënten in de lange pijpbeenderen, vlakbij de gewrichtsuiteinden. Vaak rondom de knie, in de heup of in de pols. In ongeveer 10% van de patiënten bevindt de tumor zich in het axiale skelet – ruggengraat of bekken – en in ongeveer 5% in de kleine hand- en voetbeentjes. In principe zit de afwijking slechts in één bot.
Erfelijkheid
Er is geen erfelijke component bekend. Familieleden lopen dus geen hoger risico op deze afwijking.
Waar ontstaat een reusceltumor van het bot?
Een reusceltumor van het bot kan in alle botten ontstaan. Meestal ontstaat de tumor in een van de pijpbeenderen. Pijpbeenderen zijn holle, lange botten, zoals de botten in de armen en de benen.
Vaak zit een reusceltumor aan een uiteinde van een bot, vlakbij een gewricht. Bijvoorbeeld aan het bovenste uiteinde van het bovenbeen, vlakbij bij de heup. Of aan het onderste uiteinde van het bovenbeen, vlakbij de knie. Ook kan reusceltumor in het uiteinde van de onderarm zitten, bij de pols.
Heel soms zit een reusceltumor van het bot in de wervelkolom, het bekken of in de kleine beentjes in de handen of voeten.
Ook buiten de botten kan een reusceltumor ontstaan. Het heet dan ‘tenosynoviale reusceltumoren’.
Symptomen van een reusceltumor van het bot
Meestal heeft u in het begin weinig of helemaal geen klachten van een reusceltumor van het bot. De klachten ontstaan pas als de tumor groter wordt. Vaak ontstaan de klachten langzaam en heeft u een tijd last, voordat duidelijk is dat u een reusceltumor heeft.
Klachten die door reusceltumor van het bot kunnen komen:
• Pijn bij een gewricht. De pijn zit op de plek waar de tumor in het bot zit.
• Een zwelling. Door de tumor kan het bot uitbreiden wat een zwelling kan geven. Het uitbreiden van het bot noemen artsen ook wel ‘expansie’.
• Problemen met bewegen. Als de tumor aan het uiteinde van een bot zit, kan het bot op die plek veranderen. Hierdoor kan het aanliggende gewricht, het gewricht waar de tumor in de buurt, zit moeilijker bewegen.
• Een botbreuk. Door een reusceltumor van het bot kan het bot aangetast worden waardoor het bot sneller breekt.
Reusceltumor van het bot is bijna altijd een goedaardig tumor. Dat betekent dat het geen kanker is. De overlevingskansen zijn dan heel goed.
Heel soms zijn er uitzaaiingen van een goedaardige reusceltumor in de longen. Dit heten weliswaar uitzaaiingen, maar het zijn geen kwaadaardige uitzaaiingen van kanker. De uitzaaiingen zijn ongevaarlijk. Is er wel behandeling nodig, dan krijgt u meestal het medicijn denosumab.
Prognose van een kwaadaardige reusceltumor van het bot
Een reusceltumor van het bot is soms kwaadaardig. Dat betekent dat het kanker is. Dit is bij ongeveer 4 van de 100 mensen met een reusceltumor in het bot zo.
De behandeling is dan hetzelfde als bij een osteosarcoom, een vorm van botkanker.
Onderzoek bij een reusceltumor van het bot
Röntgenfoto van het bot
Een van de eerste onderzoeken die u krijgt is een röntgenfoto. Op een röntgenfoto is goed te zien of er een tumor in het bot zit of dat er iets anders aan de hand is.
MRI-scan
Na de röntgenfoto krijgt u bijna altijd een MRI-scan. Op de scan kan de arts precies zien waar de tumor in het bot zit en hoe uitgebreid deze is. Dit is belangrijk om te weten voor de behandeling.