Menu Sluiten

Informatie over het osteochondroom

Achtergrond
Een osteochondroom wordt ook wel een exostose genoemd, een botuitsteeksel met een laag(je) kraakbeen erover. Het is de meest voorkomende goedaardige bottumor. De afwijking komt vooral voor bij mensen tussen de 10 en 30 jaar oud. Het komt drie keer vaker bij mannen voor dan bij vrouwen. Bij een osteochondroom groeit er te veel bot en kraakbeen. Vaak gebeurt dit aan de uiteinden van het bot, bij de groeischijf. Osteochondromen kunnen overal in het lichaam en op meerdere plekken ontstaan maar komen het vaakst voor rondom de knie. Ook kan je meerdere osteochondromen op verschillende plaatsen in het lichaam hebben. Wanneer hier sprake van is heet dit; ‘hereditaire multiple osteochondromen’ of hereditaire multiple exostosen. Informatie hierover staat in een aparte patiëntenfolder.

Klachten
Mensen met een osteochondroom merken dit niet altijd en hebben geen klachten. Pijn kan onder meer worden veroorzaakt door druk (compressie) op spieren, pezen, zenuwen en bloedvaten in de nabije omgeving van het osteochondroom. Daarnaast kan het klachten geven door een slijmbeursontsteking (een ‘zakje’ gevuld met vocht tussen twee wrijvende structuren zoals bot en spier) of als gevolg van een lokaal trauma van het osteochondroom.

Diagnose
Röntgenonderzoek is in de meeste gevallen toereikend om de diagnose te kunnen stellen.

Behandeling
Het is niet altijd nodig om deze goedaardige bottumor direct te behandelen. Een osteochondroom zonder klachten kan je onbehandeld laten. Een osteochondroom die hinder veroorzaakt kan chirurgisch worden verwijderd. Bij jonge patiënten, waarbij het osteochondroom dicht bij de groeischijf ligt, kan verwijderen beter worden uitgesteld totdat de patiënt is uitgegroeid.

Behandelresultaat
De lokale klachten kunnen na een operatie verdwijnen. Er is wel kans op complicaties die samenhangen met een operatie en bij het osteochondroom stek afhangen van de locatie van dit uitsteeksel in het lichaam.

Contact Orthopedische Oncologie

Bij vragen neem contact op met uw behandelend arts.

Polikliniek Orthopedie Volwassenen
Telefoonnummer: 020 566 25 51
Bereikbaar: maandag tot en met vrijdag van 08:30 – 16:00u.
Vragen kunt u e-mailen naar polikliniek@amsterdam-orthopedie.nl