Informatie over 8 Plate
Inleiding
In samenspraak met uw orthopedisch chirurg heeft u besloten uw kind te laten opereren middels een 8 plate. Deze operatie heet in medische termen een hemi-epifysiodese. Uw kind wordt voor deze operatie opgenomen op het Dagcentrum van het Amsterdam UMC. Op deze pagina vindt u informatie over de operatie. Heeft u nog vragen na het lezen, stel deze dan gerust aan uw behandelend arts of verpleegkundige.
Voorbereidingen voor de opname van uw kind
Na het operatieve vooronderzoek en wanneer ook de operatiedatum bekend is, is het handig om thuis alvast wat zaken voor te bereiden voordat uw kind wordt opgenomen. Het is raadzaam 1 week voor uw opname de noodzakelijke hulpmiddelen te regelen. Dit kan bij een thuiszorgwinkel bij u in de buurt.
Wat heeft u nodig?
Noodzakelijke hulpmiddelen:
- Twee elleboogkrukken (neem deze krukken mee naar het ziekenhuis)
- Een losse stoel om onder de douche te zetten
Aanvullende maatregelen:
- Een voetenbank, zodat uw kind met het geopereerde been omhoog kan zitten
- Verwijder losse kleden op de vloer
- Gebruik een antislipmat in de douchecel zelf en in badkamer
De operatie
Voor een X- of O-stand van een bot is een Eight Plate (8-plate) een goede en weinig belasten de methode om het been recht te laten groeien. Het metalen plaatje, dat eruitziet als een ‘achtje’, wordt na een incisie in de huid over de groeischijf geplaatst. Bij een X-stand is dit de binnenzijde en bij een O-stand de buitenzijde van het bot.
De operatie vindt plaats onder algehele narcose en duurt ongeveer 20 minuten per plaatje. Er wordt een kleine huid incisie gemaakt van drie à vier centimeter aan de kant van de groeischijf. Het ‘acht-plaatje’ wordt vastgezet met twee schroeven. Deze titanium schroeven verzinken in het plaatje, waardoor hier minder last van ervaren wordt.
De Eight Plate wordt vastgezet op de aangedane kant van de knie, de knie kan op dat punt niet doorgroeien. De groeischijven worden hier geremd. De andere zijde van de knie kan wel doorgroeien. Nu kan de knie op een ‘natuurlijke manier’ gestuurd doorgroeien. Nadat de knie in juiste rechte stand is gegroeid wordt de Eight Plate onder narcose weer verwijderd.
Na de operatie
Als de operatie klaar is, wordt uw kind naar de uitslaapkamer gebracht. Na de operatie spreekt u de arts en hoort u hoe de operatie is gegaan. Wanneer de pijn onder controle is kan uw kind met ontslag.
Pijnstilling
Uw kind krijgt medicijnen om de pijn onder controle te krijgen. Dit gaat in overleg met de anaesthesioloog (narcosedokter).
Fysiotherapie
Voor de meeste kinderen is fysiotherapie niet nodig na de operatie. Het kan wel handig zijn om voor de operatie alvast te oefenen met het lopen met krukken.
Belasten en bewegen
Het geopereerde been mag gewoon worden belast. Krukken zijn voor het comfort en zijn meestal fijn om de eerste 2 à 3 weken na de operatie te gebruiken. Als het lopen eerder veilig gaat mag uw kind ook lopen zonder krukken. De knie/enkel mag bewogen worden als voor de operatie. Dat zal in het begin pijnlijk zijn, maar verbeterd over het algemeen goed binnen 2 à 3 weken.
Drukverband
Het verband mag u na 2 dagen verwijderen.
Afspraken
Bij het ontslag krijgt u direct een afspraak mee, deze vindt plaats ongeveer 4 weken na de operatie. Tijdens deze controle wordt de wond en de functie van de knie/enkel beoordeeld. Als de functie achterblijft kan een verwijzing naar de fysiotherapeut volgen. Na deze afspraak krijgt u weer een vervolgafspraak, meestal na 4 à 6 maanden.
Complicaties/gevolgen
Ondanks alle voorzorgen blijft er een (kleine) kans bestaan complicaties. De meest voorkomende zijn:
- Nabloeding (meestal in de eerste 24 uur).
- Wondinfectie: Een infectie kenmerkt zich door roodheid, pijn, zwelling en soms koorts.
- Zenuwbeschadiging: Gevoelsverlies in het geopereerde gebied (minder dan 1 % kans). Vaak herstelt dit spontaan binnen een jaar.
Aandachtspunten bij en na ontslag
Wanneer contact opnemen met het ziekenhuis?
Bij ernstige roodheid, (toename van) wondlekkage, zwelling, pijn, aanhoudend kloppend gevoel, tintelingen in de voet/tenen of koorts (boven 38˚C) neemt u contact op met het ziekenhuis tel. 020-5669111. Vraag naar de dienstdoende van de afdeling Orthopedie en Sportgeneeskunde.
Hervatting bezigheden
Zodra de pijn onder controle is en de mobilisatie (lopen, evt met krukken) veilig, mag uw kind naar school. Als de wondgenezing normaal verloopt mag er na 10-14 dagen weer worden gesport. Bij een normale wondgenezing mag uw kind na twee weken weer zwemmen en in bad.